Andrológia

Miért fontos?

Ez a szakterület a férfi egészségével, ezen belül a férfi reprodukciós szervek betegségeivel, és urológiai problémákkal foglalkozik 

(Magyarországon a negyvenes évek elején alakult ki, de hazánkban az urológiai klinikák és kórházak működésébe volt az andrológia beillesztve, pedig – ahogyan a nők esetében is önálló nőgyógyász folalkozik a speciálisan női megbetegedésekkel – egyre nagyobb lett az igény külön “férfi-gyógyászat” kialakulására. Az ilyen irányú, egyre nagyobb társadalmi és szakmai igények alapján 2004-ben az andrológia Magyarországon is önálló orvostudományi szakká lépett elő.)

Az andrológia foglalkozik a férfi meddőséggel, amikor a férfi-oldal valamilyen szintű problémája a gyermektelenség oka.

Emellett foglalkozik a merevedési zavarokkal, a férfi hormonhiányos állapotokkal (köznyelven: férfi-klimax) és férfi fogamzásgátlással.

Természetesen ezek a problémák gyakran összefüggnek, összemosódnak egymással, hiszen pl. egy férfinak lehet a hormon-hiány miatt is merevedési zavara, vagy a merevedési zavar miatt is lehet gyermektelen. Ismert adat, hogy a gyermektelen házasságért 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő, 20%-ban mindkét fél rendellenességei tehetők felelőssé, és az is, hogy a férfi termékenyítőképességi mutatók világszerte csökkenő tendenciát mutatnak. Jó tudni, hogy a férfiak kivizsgálása általában egyszerű, kevésbé invazív mint a nők esetében, ezért gyermektelen párkapcsolat esetén célszerű a kivizsgálást a férfi oldallal kezdeni. A férfi meddőség a legtöbb esetben kezelhető, a mai modern eljárásokkal sokszor reménytelennek tűnő esetben is található megoldás.

Személyes történet

A mi kapcsolatunkban velem volt a gond.

Milyen furcsa ezt leírni, de sajnos ezt mindig ki kell deríteni. Persze a lombikhoz kötelező is a folyamatos andrológiai vizsgálat és a jó lelet. Ati nagyon egészséges és mindig kitűnő eredményeket produkált, Volt, hogy egyszerűen csak “acélgolyónak” hívtam. Elárulom, hogy a lombik eljárások idején ő döntött arról, hogy a spermiumot hogyan és mikor adjuk le. Mert lehet ám vinni, ill. ott a helyszínen is megoldható a “levétel”. Első alkalommal vittük Ehhez kaptunk steril műanyag dobozkát. Persze megkérdeztem tőle, hogy segíthetek e valamiben, vagy ő “megoldja”. Megoldotta, elment reggel zuhanyozni és közben. Meg is ijedt a mennyiségtől, mert nehéz először felmérni, mennyi a mennyi. Ez most kevés vagy sok? Elsőre elég kevésnek tűnt. Persze teljesen normális mennyiség volt. Ezek után már azt választotta, hogy ott a helyszínen oldja meg, viszont ekkor én kértem meg arra, hogy avasson be abba, hogy ezen szobák hogyan néznek ki. Vagyis megkértem, hogy fotózza vagy videózza le. Ez többnyire a feszültségét is oldotta és nagyon viccesen mutogatta utóbb a felvételeket! 

Tök jó! Biztosan? – Pataki Zita kampányt indít a férfi termékenységért

Menjenek el a fiúk andrológiai vizsgálatra vagy spermabankba, hogy időben kiderüljön, termékenyek-e. Ezért márciusban, a férfiak hónapjában az anyákhoz fordul Pataki Zita műsorvezető, a Réka – A Tudatos Termékenységért Alapítvány vezetője, hogy arra kérje őket, küldjék el fiatal, 18–30 éves fiú gyermekeiket vizsgálatra. Hiszen a Magyarországon élő meddő párok negyven százalékánál a férfin múlik a gyermekáldás.
A lombikkezelésre váró pároknál sokszor kiderül, hogy a gyermekáldás a férfi nem megfelelő minőségű hímivarsejtjei miatt marad el. Pedig az időben kiszűrt rendellenességek nagy része gyógyítható. Pataki Zita műsorvezető, vlogger a Réka – A Tudatos Termékenységért Alapítvány kampányában az anyákat célozza meg: azt kéri tőlük, hogy beszéljenek fiaikkal, és küldjék el őket andrológiai vizsgálatra* vagy spermadonornak.  Tovább…

Ami legfeljebb az egónak fáj – Miért menj el férfi termékenységi vizsgálatra?

Férfi meddőség – az állapot, amelyről nagyon keveset beszélünk, de ami a gyermektelen párok 40 százalékának keseríti meg az életét. Pedig az időben felismert rendellenességek nagy része gyógyítható. Pataki Zita és férje idén tavasszal újabb tabu megdöntésére vállalkoznak. A “Tök jó! Biztosan?” kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés, és az időben megszülető diagnózis fontosságára. Most rendhagyó módon nem Zita, hanem férje, Szárnyas Attila osztja meg velünk a gondolatait. Videó a cikkben! 
Amikor felkértek rá, hogy írjak egy cikket a férfi meddőség kapcsán, egyből rábólintottam, menni fog ez, nem is lehet kérdés! Aztán csak nem akartak összeállni a gondolataim a témáról, sőt, elkezdett fejtörést okozni, mit is lehetne írni ehhez a témához, és hova forduljak egy kis segítségért, hogy ne tűnjek inkompetensnek? Tovább…