Nőgyógyászat

Miért fontos?

Ha gyermeket szeretnénk, velük találkozunk először! Kikerülhetetlen. Ő az, aki az alapvető vizsgálatokat elvégzi.

A nők egészségmegőrzése és gyógyítása a fő feladata. Fontos, hogy már korai stádiumban is hatékonyan felismerje a különböző elváltozásokat, és profi legyen a legmegfelelőbb gyógymódok kiválasztásában. Fontos, hogy a nőgyógyász jó emberismerő és empatikus is legyen. Ez nem csak azért számít, mert a nők számára kellemesebbé teszi a vizsgálatot, hanem a személyre szabott gyógymód kiválasztását is segíti. A jó nőgyógyász sosem alázza, vagy szégyeníti meg a hozzá forduló nőket, hiszen a nőgyógyászati vizsgálat magában is épp elég stressz egy nőnek. A jó nőgyógyásznak nemcsak a betegségek kezelésére kell nagy figyelmet fordítania, hanem a megelőzésre is. Fontos, hogy felhívja a nők figyelmét a szűrések fontosságára, megtanítsa nekik a mellek önvizsgálatát, és segítségükre legyen a személyre szabott és hatékony fogamzásgátlási módszer kiválasztásában.(https://nogyogyasz.hu/beszeljunk-rola/milyen-az-idealis-nogyogyasz/)

Személyes történet

Sok jó, és jónéhány csapnivaló nőgyógyásszal is találkoztam már. Aztán szerencsém volt, mert kiváló szakemberekkel is összehozott a sors!  A lombikok kapcsán én is sorra kaptam az orvos neveket! Van, akihez nagyon nehéz bejutni, hónapokat kell várni, van, aki ugyan remek orvos, mégis furán beszél, motyog…Volt, aki nem találta a petefészkemet, (pedig a tüszőt kellett volna látnia), és előfordult az is, hogy az egyik nőgyógyász szidta a másikat. 

Az utolsó lombik c. vlogsorozatban nem véletlen, hogy Dr. Fülöp Istvánt választottam. Ő műtött először az endometriózissal (aztán mégegyszer), és olyan határozott, kedves és hozzáértő volt, amilyenre akkoriban már nagyon vágytam. Tudtam, hogy a doktorúr, a kórház is sokat kockáztat azzal, hogy szerepel egy ilyen dokumentumfilmben, hiszen a sikertelenség miatt  okolhatják akár őt/őket is. Atival mi nem okoltuk az orvosokat soha sem. Szerencsére mi úgy éreztük mindig: nagyon jó kezekben vagyunk! És ez a lényeg! Ha egyet tanácsolhatok – érezzétek Ti is ezt! 

A meddőséggel való küzdelem első lépése: a teljes kivizsgálás

Mi az első lépés, ha nem jön a baba? Minél hamarabb megkezdeni a komplex kivizsgálást. Pataki Zita és férje a Semmelweis-napokon jártak, és felvették a kapcsolatot két párral is, akiknek a teljes kivizsgálását nyomon követik majd a kezdetektől egészen a végkifejletig. Zita arról ír, miért gondolja fontosnak, hogy már a gyermekvállalásról szóló döntésünk után azonnal felkeressük orvosunkat. Tovább…

Salamon Adrienn az endometriózissal élő sorstársaiért küzd

Két év fájdalom, két műtét és három lombikkezelés – ezeken ment át Salamon Adrienn, mire kétszeres édesanya lett. A diagnózis: endometriózis.
Ma egy négyéves kislány és egy kéthónapos kisfiú édesanyja, és alapítványt hozott létre az endometriózissal küzdő nők támogatására. Pataki Zita új, Meddőnek nyilvánítva! vlogsorozatát a Női váltó minden hétfőn további cikkel egészíti ki. Tovább…

Kendőzetlenül az endometriózisról – Meddőnek nyilvánítva!

Milyen is az endometriózis, ami a meddőség 30 százalékáért felelős? A Meddőnek nyilvánítva! blog 2. részében Pataki Zita megnéz egy endometriózis műtétet a Róbert Magánkórházban.
Dr. Fülöp István meddőségi specialista a műtét segítésével mutatja be, hogy milyen elváltozásokat idéz elő a női szervezetben a betegség,  majd Márki Gabriella pszichológus ad feldolgozást segítő feladatot. A Női váltónak Zita a saját történetét is megírta. Tovább…

A legőszintébb futószalag

Pataki Zita mindig reménnyel és hittel kezdett bele az újabb lombikeljárásba. De sosem kapott választ a legfontosabb kérdésre: miért nem sikerül?
Az egészségügyi futószalagon ugyanis épp a lehetséges okok alapos feltárására nincs lehetőség. Videó a cikkben. Tovább…